top of page

Mám pocit, že se naše dítě pohybově nevyvíjí dle tabulky

Pokud máte pocit, že se Vaše dítě nevyvíjí tak, jako je popsáno v tabulkách, nejdříve myslete na to, že každé dítě je originál. Každé dítě se vyvíjí jinak.


Nedonošené dítě nebude reagovat stejně jako dítě donošené. Nejprve potřebuje všechnu svou energii na to, aby rostlo. Jeho orgány nejsou ještě plně funkční, a tak je ve vývoji opožděné za svými vrstevníky narozenými v termínu.


Proto se u předčasně narozených dětí mluví o korigovaném věku, tedy věk, který by měli, kdyby se narodili v termínu. Pokud se Vaše dítě narodilo např. o měsíc dříve, tak se ten první měsíc „nepočítá“. To, co by mělo dítě umět do tří měsíců, se naučí Vaše dříve narozené dítě do jeho čtvrtého měsíce. Korekce věku se u nedonošených dětí používá dva až tři roky, do té doby většinou své vrstevníky dohoní.


Pokud jste si ale všimli nějaké odchylky ve vývoji, určitě je vždy lepší to včas konzultovat s odborníkem. Nejdříve se domluvte s pediatrem. Pediatrie jako obor je zaměřena především preventivně a na aktivní vyhledávání jednotlivých chorob. Pediatr Vás případně pošle na fyzioterapii nebo k jinému specialistovi.


Pokud ale pediatr řekne, že je všechno v pořádku, ale vy máte pocit, že to v pořádku není, klidně se domluvte ještě konzultace u fyzioterapeuta, který se specializuje v psychomotorickém vývoji. Vy jako rodič vidíte dítě každý den a znáte ho nejlépe. Věřte své intuici. Pediatr má neuvěřitelně široký záběr, musí znát psychomotorický vývoj, ale i poznat různé kožní potíže, problémy s trávicím, všelijaké nemoci, …


Pro fyzioterapeuta se specializací na psychomotorický vývoj je právě vývoj dítěte to, na co se dívá každý den. Pokud i fyzioterapeut řekne, že je vše v pořádku, tak můžete být v klidu.


Také Vám může dát návod, tak Vaše dítě zvedat, nosit nebo nabídnout hry k podpoře psychomotorického vývoje. Pokud je to nutné, tak Vám může nabídnout speciální terapie jako je např. Vojtova metoda nebo Bobath koncept.

bottom of page